Kronik yorgunluk sorunu son yıllarda en çok karşımıza çıkan problemler arasında yer almaktadır. Genç yaşlı demeden pek çok kişiyi olumsuz anlamda etkilemektedir. Kişilerin sosyal yaşamlarını ve özellikle çalışma hayatlarını olumsuz anlamda etkilediği için çalışma verimlerini de düşürebilmektedir. Kronik hale gelen yorgunlukla başa çıkmak için uzmanların bazı önerileri bulunuyor. Ancak tam olarak kronik yorgunluk sorununun kaynağının ne olduğu bilinmemektedir. Tam anlamıyla tedavi adı altında bir işlem yapılmaz. Biraz psikolojik durumlar biraz da sağlıklı yaşam belirtileri ile birlikte kişilerin kendilerini daha rahat hissetmeleri sağlanabilir.
Genellikle yoğun bir şekilde çalışan kişiler gün ortasında kendilerini çok yorgun hissedebilirler. İşlerindeki verim düştüğü için bu durum çalışma performanslarını olumsuz anlamda etkileyebilir. Kişilerin kendilerini daha dinç hissetmeleri için hayatlarında bazı değişiklikler yapmaları gerekebilir. Bu değişikliklerle birlikte kendi sosyal yaşamlarına zaman ayıramadıkları için şikayet ettikleri biliniyor.
Kronik Yorgunluk Sorunu Olanlar Ne Yaşarlar?
Kişilerin çalışma hayatlarında stres yaşamaları, kendilerini yoğun baskı altında hissetmeleri yorgunluk hissinin ortaya çıkması açısından son derece önemlidir. ancak kronik yorgunluk hissi yaşayan kişilerin belirgin bir sebep olmamasına rağmen, gün içerisinde fiziksel olarak yorgunluk yaşayacak bir durum içinde olmamalarına rağmen kendilerini bitkin ve zayıf hissettikleri ifade edilmektedir.
Böyle bir yorgunluk süreci yaşayan kişilerin sosyal yaşamlarında da zevk alamadıkları ve hayatta yeterince karışmadıkları ifade edilmektedir. Kronik yorgunluk sorunu bazen birkaç ay sürebileceği gibi uzun yıllarda devam edebilir. Zaman zaman ortadan kaybolan bir süreç olmasına rağmen zaman zaman yeniden ortaya çıkabilir.
Kronik Yorgunluk Belirtileri Nedir?
Kişilerin hem zihinsel hem de bedensel olarak kendilerini yorgun hissetmeleri bu sürecin en önemli belirtileri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda vücudun .çeşitli bölgelerinde kas ağrılarının meydana gelmesi, kişilerin rahat bir şekilde uykuya dalamama sorunları ve ruh hallerinde ani bir şekilde gerçekleşen değişimler bu süreç açısından son derece önemlidir.
Kronik yorgunluk bazen basit olarak adlandırdığımız bir soğuk algınlığının ardından da ortaya çıkabilir. Ancak herhangi bir sorun olmadan belirli bir zaman dilimi içerisinde yavaş yavaş da ortaya çıkabilir. Kronik yorgunluk sorunu yaşayan kişilerin uzman bir doktora başvurmaları ve herhangi bir sebepten kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmeleri gerekebilir. Bunun için tıp sisteminde herhangi bir test bulunmamaktadır. Ancak kişinin yaşam öyküsü ve hastalıkları konuşularak bir ortak nokta bulunabilir.
Depresyonda kronik yorgunluğun ortaya çıkması açısından son derece etkilidir. Enfeksiyona bağlı olan hastalıklar ve sağlıksız bir yaşamda süreci etkilemektedir.
Kronik Yorgunlukla Nasıl Başa Çıkılır?
Kronik yorgunlukla başa çıkmak için öncelikle hayatınızda küçük değişiklikler yapmanız gerekebilir. Çeşitli yerlerde uygulanan bilişsel davranış terapileri sürecinde daha hızlı yönetilmesi ve atlatılması açısından son derece önemli olabilir. Ayrıca kişilerin kendilerini daha az yorgun hissedecekleri ve aktif bir yaşam benimseyecekleri egzersiz programları hazırlayabilirler.
Sağlıksız besinlerde kan şekerini ve hormonları yakından etkilediği için sağlıklı bir beslenme programının benimsenmesi ve bu programın bir yaşam tarzı haline getirilmesi isteniyor. Kronik yorgunluk sendromu için ilaç tedavisi uygulanmıştır. Ancak herhangi bir kişiye etki edip etmediği tam anlamıyla kanıtlanmamıştır. Denenmiş ilaçları doktor kontrolünde uygun görülmesi halinde kullanabilirsiniz.
Vücutta vitamin eksiliği de yorgunluğa sebep olabileceği için vitamin ve mineral destekleri ile birlikte süreci destekleyebilirsiniz. Bağışıklık güçlendirici etkisi olan bazı ilaçlarında kronik yorgunluk sendromu tedavisi sürecinde destekleyici olması açısından kullanılabileceği ifade ediliyor.