sırtın daha az hareket kabiliyetine sahip olmasından dolayı bel ağrılarına göre çok daha az rastlanan bir hastalıktır. Ancak yanlış oturma pozisyonları, yapılan ani hareketler, çeşitli hastalıkların etkisi ve hareketsiz bir yaşamın belirlenmesi sebebiyle bu anlamda günümüzde giderek artan bir problem olarak ifade edilmektedir. Sırt bölgesinde meydana gelen ağrıların başka hastalıkların da habercisi olabileceği ve bu yüzden bel bölgesine yapılan baskının artması sebebiyle oluşabileceği ifade edildi. Özellikle yaşanan ya da yaşanması mümkün olan kalp krizi, mide ve bağırsak ülseri gibi sorunlar sırt ağrılarına sebep olmaktadır.
Günümüzde sırt ağrısı yaşayanların sayısının küçümsenmeyecek kadar fazla olduğu dile getirilmektedir. Birçok hastalık sırt ağrılarını tetikleyebilir. Sırt ağrıları dayanılmaz boyutlara ulaştığı zaman hareket kabiliyetini, yürüme fonksiyonlarını engellediği gibi kişilerin sosyal yaşamlarını da olumsuz anlamda etkilemektedir. Yaş gruplarına göre sırt ağrılarının nedenleri de değişiklik gösterebilir. Özellikle ofiste bilgisayar başında hareketsiz bir yaşam benimseyerek çalışan kişilerin bu sebeple zaman içerisinde sırtlarında meydana gelen ağrılardan dolayı zor zamanlar geçirdikleri biliniyor.
Sırt Ağrılarının Nedenleri
Akut anlamda kırıklara ve çökmelere bağlı olarak gelişen ağrılar olabileceği gibi sırtta meydana gelen fıtıklarda ciddi ağrılara neden olabilir. Ağrıların kronik nedenlerine baktığımız zaman ise kireçlenme, omurlarda meydana gelen darlık problemi, çeşitli oluşan tümörler, skolyoz hastalığının çeşitli etkenleri, omurgada meydana gelen iltihaplı hastalıklar, kemik hastalıkları ve psikolojik anlamda meydana gelebilecek sırt ağrıları sürecin olumsuz anlamda yönetilmesine sebep olmaktadır.
Sırt Fıtığı Nedir?
Omurga fıtıklarının yüzde 3’lük kısmını oluşturmaktadır. Genellikle sırt omurlarının alt kısımlarında meydana gelmektedir. Bu fıtıklar oluştuğu zaman bacaklara ve mideye kadar ağrılı bir sürecin başlangıcı olduğunu söylemek mümkündür. Muayenenin yapılması son derece önemlidir. Tanının konulması açısından uzman bir doktora görünmek gerekebilir. Tedavi sırasında genellikle ağrı kesici ilaçlarla birlikte fizik tedavi süreci başlatılmaktadır. Farklı tedavilerin birbirlerini desteklemeleri amaçlanıyor. Ancak fıtık sürecinin ilerlemiş olması halinde doktorlar ameliyat sürecini de tedavi sürecine ekleyebiliyorlar.
Çökme Kırık Ağrıları
Çeşitli omur çökmelerinin yanı sıra kırıkların da sebep olabileceği ağrılar ani ve çok şiddetli bir şekilde gerçekleşebilir. Bazen ağrısız ya da çok hafif ağrılarla gerçekleşebileceği de söyleniyor. Çökme kırıklarına sebep olan ağrı süreçleri sırtta oluşan tümörler, kemik tüberkülozu, osteoporoz gibi durumlar çökme kırıklarının oluşumuna zemin hazırlayabilir.
Kireçlenme Ağrıları

Enfeksiyon Ağrıları
Sırt ağrılarının temelinde en fazla görülen hastalıklar arasında yer almaktadır. Kan yolu ile diğer mikroorganizamaların sırt omurlarına yayılması sonrasında meydana gelmektedir. Belirtileri arasında yaşanan şiddetli ağrılar yer almaktadır. Genellikle egzersizlerle ve yapılan bazı istirahat önerileri ile birlikte ağrılar belirli bir süre sonra ortadan kaldırılabilir.
Enfeksiyon sebebi ile oluşan ağrıların çok şiddetli olduğu ve genellikle kişileri uykusundan uyandıracak güçte olabileceği ifade ediliyor. Tedaviler egzersizler ve ağrı kesicilerle desteklendiği halde ağrıların ortadan kaldırılması sağlanamıyorsa bu süreç içerisinde cerrahi yöntemler gözler önüne serilebilir.
Özellikle gün boyu çalışanların en fazla şikayet ettikleri durumların başında sırt ağrıları gelmektedir.