Çalışma Hayatında Bencillik Beraberinde Depresyonu Getiriyor!

Hemen hemen her insanda bulunan bencillik duygusu kimi insanda daha fazla ön plana çıkabiliyor. Bu duygunun artması psikologlar tarafından yapılan değerlendirmeler sonrasında narsist kişilik bozukluğu olarak ifade edilebilir. Sorunun ileri derecede artmasının ardından yapılan değerlendirmeler sonrasında insanları kıskançlık duygularının esir alması ile birlikte bir süre sonra depresyona kadar götürdüğü ifade edilmektedir.

Kişilerin bencillik duygusunun esiri olması ile birlikte başkalarının düşüncelerine önem vermedikleri, sürekli olarak etraftan övgü almak istedikleri, kince öfkenin esiri oldukları için giderek negatif bir insan haline dönüştükleri ortaya çıktı. Böyle kişiliklerin depresyona yakalanma olasılıklarının daha fazla olduğu belirlendi. Narsist kişilik özellikleri sergileyen bu kişilerin ise genellikle kendilerine fazla önem verdikleri, toplum içerisinde en önemli kişinin kendileri olduğuna inandıkları, para, ün şöhret gibi duyguların esiri oldukları ve çevreden hep saygı görmek istedikleri biliniyor. Genellikle övgü olmadan hayatlarına devam edemezler bu alandan beslenirler. Eleştiri konusunda kapalı insanlardır. İyi amaçlı yapılan yapıcı eleştirileri dahi doğru bir şekilde algılamadıkları için kendilerini aşağılanmış hissederler. Bu durum bir süre sonra utanç ve öfke duygularının ön plana çıkmasına neden olur.

Çalışırken Menfaati Ön Planda Tutarlar

Çalışma hayatında hırslarının esiri olan kişilerin menfaat duygusunu her şeyden daha önde tuttukları bilinmektedir. Kişisel çıkarları için etrafında bulunan insanları kullanmayı asla ihmal etmezler. Etrafındaki kişileri basit ve sıradan kişiler olarak görmüş oldukları için kendilerinin de bu süreçte özel olduğunu düşünürler. Kendilerini insanların anlamasını beklemezler. Kin ve nefret gibi duyguları ön planda yaşadıklarından dolayı insanlarla olan iletişimleri çok sağlıklı değildir.

Hak duygusu konusunda bir tarafları eksik olan bu kişiler hak konusunda hep kendilerine çalışırlar. Başkalarının haklarına saygı duymazlar. Sürekli çalışma hayatında yapılan işlerde kendilerine ayrıcalık tanınmasını isterler. aşırı derecede başarısız olmaktan korkarlar. Ancak bunu belli etmezler. Etrafa cesur olduklarını kanıtlamak isterler. Genellikle bu tür kişilerin başarı odaklı bir hayatları olduğu için çalışma hayatında da bakıldığı zaman yaptığı işlerden memnun kalınır. ancak genel anlamda bakıldığı zaman bu kişilerin kişilik özelliklerinden kimse haz etmez. Bu kişilerle iletişim kurmak ve dostluk bağı oluşturmak çok zordur. Liderlerin hayatları incelendiği zaman yaptıkları çalışmalarla birlikte karakterleri narsistlik özelliği taşımaktadır.

Bencil Kişiler Daha Fazla Depresyon Yaşıyor!

Bu kişilerin toplum içerisinde saygınlık kazanma, takdir görmek gibi çeşitli beklentileri olduğu için bu anlamda genellikle kişileri etkilemeye yönelik çalışmalar gerçekleştirirler. Hal böyle olunca yapılan çalışmaların büyük bir kısmı başarı ile sonuçlanmaktadır. İnsanların gözünü boyama ve hatta kendilerini ve yaptıkları işleri pazarlama konusunda son derece profesyonel olan bu kişiler çevreleri tarafından tanımlandıkları zaman akıllı ve yetenekli kişiler olarak tanımlanabilirler. Çok fazla çalışırlar. Bazen kendilerine özel hayat bırakmazlar. en büyük korkuları sıradan kişiler olmaktır. Bu hayatta başkaları gibi kalmamak ve farkındalık yaratmak için genel geçer kurallara da itaat etmezler.

Ancak bu kadar çaba içerisinde psikolojik ve fizyolojik anlamda çok yorulurlar. Genellikle etraftan hemen kabul görmedikleri, dost canlısı olmadıkları ve hırslarına yenik düştükleri için depresyonu iliklerine kadar yaşarlar. Böyle durumlarda antidepresan kullanmaya ve sık sık buhranlar geçirmeye son derece elverişli kişiler oldukları ifade edilir. Depresyon tanısı konulan pek çok kişinin narsist özellikler taşıdıkları belirlenmiştir.