Yoğun Çalışma Temposunda Beden ve Ruh Sağlığınızı İhmal Etmeyin!

Uzmanlar yaptıkları bilimsel araştırmalara göre her daim hareketli ve fiziksel anlamda aktivitenin yoğun olduğu hayatın ne kadar önemli olduğunu ifade ediyorlar. Araştırmaların detayına inildiği zaman bu durumun beyni ve mental olarak sağlığı olumlu anlamda etkilediği ifade edilmiştir. Aslında fiziksel ve ruhsal anlamda bedenin tümünün ihmal edilmesi bir süre sonra kişide mental sorunların baş göstermesine zemin hazırlıyor. Bununla birlikte yaşam süresi de kısıtlanmaya başlıyor. Düzenli egzersiz yapmak, stresten uzak bir yaşam sürmek, sağlıklı ve dengeli beslenmek hayatın tümünde yaşam biçimi haline getirilebilir.

Günümüzde yapılan değerlendirmelere ve ortaya konan şikayetlere bakıldığı zaman mental sorunların giderek artan bir sorun olduğu ifade edilmektedir. Yaşam boyunca bir değerlendirme içine girildiği zaman her dört kişiden birisinin mental sağlık sorunları içerisinde olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bu durum tüm hayatı olumsuz anlamda etkiliyor. Mental sağlık sorunları her geçen gün artan ve ilerleyen dönemlerde böyle giderse ciddi bir problem haline gelebilecek durumlar arasında yer alır.

Mental Sorunlar Ömürden Kısaltıyor!

Dünya Sağlık Örgütü tarafından mental sağlık sorunları hakkında detaylı bir araştırma yapıldı. Bu araştırmalar neticesinde dünya çapında ortaya çıkan genel hastalık sürecinin ana sebeplerinden birisinin hafife alınan mental sağlık problemleri olduğu ifade edildi. Bu mental sorunlar hafife alındığı ve çözüm bulmak adına üzerine gidilmediği süreçte kişilerin yaşam sürelerini olumsuz anlamda etkiliyor. Sadece yaşam sürelerini değil birtakım kronik hastalıkların tetiklenmesini de sağladığı için son derece önemlidir. Bulaşıcı olmayan önlenebilir hastalığı olan kişilerle mental hastalıkları olan kişilerin bir karşılaştırılması yapıldığı zaman ömürlerinin 10 ile 20 yıl arasında kısaldığı ortaya çıkmaktadır. Erken yaşta ölümlerin büyük bir kısmının aslında mental sorunların etkisi ile kaynaklandığı ifade ediliyor.

Sadece kronik hastalıkları olan kişiler değil kronik hastalığı olmayan kişilerin de mental sorunlar yaşadığını söylemek mümkündür. Bu durumda genellikle düzenli ilaç kullanan ve hastalıkları kronik hale gelmiş kişilerin bu hastalığa yakalandığı düşünülür. Ancak kireçlenme sorunu yaşayan, depresyon ve anksiyete ile başa çıkmak zorunda kalan ya da felç geçiren hastalarla yaşlılarda da mental sorunlar baş göstermektedir.

Mental Hastalıklarla Nasıl Başa Çıkılabilir

Günümüzde pek çok kişinin stresli ve yoğun çalıştıkları bir iş hayatının olduğu ifade ediliyor. Bu süreçte mental hastalıkların gündeme gelmesi kaçınılmaz bir son olarak görülüyor. Ancak öncesinde alınacak önlemler süreç engellenebilir ya da süreç ortaya çıktıktan sonra yaşam tarzında yapılacak basit değişiklikler birlikte etkilerin azaltılması sağlanabilir. Peki bu süreçte neler yapabilir?

Dengeli beslenmek haayatın her alanında sağlık açısından son derece önemlidir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme ile vücudu kontrol altında tutabiliriz. Kilo alımının engellenmesi ve kişinin kilo boy endeksine uygun kilo önerileri içerisinde kalması son derece önemlidir. Düzenli egzersiz yapmak da sürecin devamı açısından son derece önemlidir. Uzmanlar özellikle hareketli yaşamı olan kişilerin pek çok olumsuzluk karşısında mental olarak daha güçlü olduklarını ortaya koymuştur. Hayatımızdan zararlı alışkanlıkları tamamen çıkarmak ya da en az seviyeye indirmek sürecin başarısı açısından önemlidir. alkol ve sigara bağımlılıklarından böylece kurtulabilirsiniz. Kan basıncının yükselmesi ya da düşmesi mental olarak kişileri etkileyebilir. Sağlıklı rakamlar çerçevesinde tutmak son derece önemlidir. Böylece iş hayatında da tüm olumsuzluklara ve strese rağmen başarılı bir şekilde süreci ilerletebilirsiniz.